7 Mart 2013 Perşembe

UEFA Katsayıları - UEFA Coefficients

         Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) üyesi olan ülkeleri ve bu ülkelerin takımlarını sıralamakta kullandığı sisteme verilen isimdir. Uygulamanın amacı kulüpler için, UEFA'nın kendi düzenlediği turnuvalara UEFA'ya bağlı ülkelerin yerel liglerinde kupalara katılma hakkı kazanan kulüplerin seri başı olarak girip girmeyeceği; ülkeler için ise, bir ülkeden UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'na kaç takımın katılıp katılmayacağının net olarak görülmesidir. Böylece üst sıralardaki ülkeler daha çok takımla Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanırken, alt bölümdeki ülkelerin ise ancak birkaç takımla katılabildiği bir sistem oluşturulmuştur.
          Aşağıdaki gibi hesaplanan bu sistemde puan sıralaması oluşturulurken son 5 sezon dikkate alınır.

Katsayı hesaplama metodu

Ülke katsayıları

          Bir ülkeden o sene UEFA ve Şampiyonlar Ligi'ne kaç takım katılmışsa, onların topladığı puanlar toplanır ve Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünür. Örneğin Türkiye'de bu sene 5 takım (Galatasaray, Fenerbahçe, Bursaspor, Trabzonspor, Eskişehirspor) mücadele ettiğinde alınan puanlar 5'e bölünmektedir. Bu puanlama ülke takımları için şu şekildedir:

Elemelerde;
Galibiyet: 1 puan
Beraberlik: 0,5 puan
Mağlubiyet: 0 puan

Gruplar ve sonrasında;
Galibiyet: 2 puan
Beraberlik: 1 puan
Mağlubiyet: 0 puan

Bonus puanlar;
Gruplara kalma (Şampiyonlar Ligi): 4 puan
Gruplardan çıkmak (Şampiyonlar Ligi):5 puan
Çeyrek Final: 1 puan
Yarı Final: 1 puan
Final: 1 puan.

         Ülke takımlarının yukarıdaki hesaplamaya göre aldığı tüm puanlar toplanır. Bu puanlar ülkeden o yıl Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünerek ülke puanı hesaplanır. Gruplara kalma ve Gruplardan çıkma bonus puanları sadece Şampiyonlar Ligi'nde geçerli olup diğer bonus pular hem Şampiyonlar Ligi hem de Avrupa Ligi için geçerlidir.

Takım katsayıları

          Takım katsayıları hesaplanırken takımların elemelerde yaptıkları maçlar dikkate alınmaz. Aşağıda yazılanlar hem Avrupa Ligi hem de Şampiyonlar Ligi için geçerlidir. Avrupa Liginde oynanan her eleme turu 0.5 bonus puan olarak takımın hanesine yazılır. 1. ön eleme turunu geçen takım 0.5, 2. ön eleme için 1, 3. ön eleme için 1.5, gruplara kalan takım ise minimum 2 puan alır.

          Avrupa Ligi gruplarında oynayan maçlarda alınacak ilk 2 puan dikkate alınmaz. Örnek vermek gerekirse gruplara kalan bir takım Avrupa Ligi gruplarını 1 beraberlik 5 mağlubiyet ile bitirmişse bu durumda beraberlikten dolayı 1 maç puanı alır. 2 bonus puandan bu 1 puan düşülür bu durumda 1 bonus puan kalır. Toplamda 1+1=2 puan alır. Bir başka takımı ele alırsak grupları 3 galibiyet 3 mağlubiyet ile bitirmiş ise 3 galibiyetten dolayı 6 puan alması gerekirken bunlardan 2si zaten bonus puanları tüketmeye harcanacağından 4 puan almış olur. Buradan da anlaşılacağı gibi Avrupa Ligindeki ilk 2 puan boşa gitmektedir.

Grupları ve sonrasında;
Galibiyet: 2 puan
Beraberlik: 1 puan
Mağlubiyet: 0 puan

Bonuslar;
Gruplara kalma (Şampiyonlar Ligi): 4 puan
Gruplardan çıkmak (Şampiyonlar Ligi):5 puan
Çeyrek Final: 1 puan
Yarı Final: 1 puan
Final: 1 puan.

          Bu puanların yanı sıra bir de takım, o sene ki ülke puanının % 20'sini alır. (2009-2010 sezonuna kadar ülke puanının %33'ü alınıyordu.)

KAYNAK: http://tr.wikipedia.org/wiki/UEFA_katsayıları


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder